woensdag 29 februari 2012

Consuminderen op de boodschappen

Nou dat zal deze week zeker wel lukken. Ik heb gisteren namelijk alle etenswaren die we in huis hebben nagekeken op datum en opgeschreven wat ik dus nog op voorraad heb. Dit heb ik in een excelsheet gegooid en nu kan ik dus aankruisen wat ik opmaak en zo meteen zien wat er bijgehaald moet worden. Dit gaat denk ik voor mij schelen in de kosten van de boodschappen daar ik nu 6 pakken macaroni op voorraad heb omdat ik die steeds meebreng terwijl ik die dus niet nodig heb, zo meer veel meer producten zoals boullionblokjes (heb je geen 8 pakjes nodig als je ook 3 potjes hebt), mix voor chili con carne (eten we een keer in de paar maanden maar heb er nog wel 4 liggen), bloem 3 pakken totaal overbodig (ik weet maar weinig dingen waarvoor ik bloem gebruik), kleine pakjes noodles voor manlief tussen de middag, 21 stuks dus voor de komende paar maanden daar hij niet elke dag noodles wil eten en zo dus nog vanalles. Er was maar 1 ding met een datum die verstreken was en dat was een pakje kookpudding, die ga ik vanavond toch gewoon proberen te maken en is het niet meer te eten dan gooi ik hem alsnog maar weg, maar volgens mij blijven die dingen echt wel een maand langer goed dan op de verpakking staat. Ik zou graag dit soort dingen zelf maken en niet uit een pakje, dus ga binnenkort maar eens speuren naar recepten voor pudding en dergelijke.

Ik ga het nu gewoon bijhouden en proberen ook rekening mee te houden met het kopen, wel tijdig maar geen hoeveelheid waar je gewoon u tegen zegt. Ik kwam gisteren gewoon tot de conclusie dat ik veel maar dan ook veel te veel eten heb om voorlopig op te krijgen dus we gaan nu proberen zo veel mogelijk uit de voorraad te eten. Brood, groenten, vlees en fruit, ja dat hebben we nog wel nodig uiteraard en her en der denk ik ook wel gewone dingen maar effe wat minder hoor. De kosten rijzen de pan uit als je elke week vanalles meebrengt dat je niet nodig hebt. Voorheen deed ik ook gewoon met gemak voor veel geld boodschappen want het zat in het systeem, ik merk nu al wel dat ik steeds meer nadenk bij dingen die ik koop, ook al ben ik pas net een week bezig met echt consuminderen (in mijn ogen dan, het zal vast op meer dingen kunnen maar stap voor stap komen we er wel). Hoe doen jullie dat met boodschappen?

Het weekmenu van deze week is al helemaal in het honderd gelopen daar ik vanalles over had van de verjaardag, en ik weet ook niet of het mijn ding gaat worden, ik kijk het nog een paar weekjes aan en dan beslis ik daar weer verder over. Soms heb ik dingen op het menu staan waar ik dan net weer geen zin (meer) in heb en wil ik dus iets anders, niet handig dus. Vanavond eten we pannenkoeken, lekker makkelijk maar toch ook wel weer heel lekker. Dochterlief vindt pannenkoeken ook altijd wel lekker, die mag er dan wat suiker of pasta op, feest in het kleine kinderland. Zelf vind ik pannenkoeken met appel of kersen lekker maar ben niet echt een "ik moet elke week pannenkoeken" mens. Zo nu en dan lekker maar te vaak, nee aan mij niet besteed. Hoewel ik wel te horen kreeg van een kennis van mij dat de biologische pannenkoeken van meel van de natuurwinkel erg lekker zijn, dus ik laat haar een zak meebrengen en dan gaan we kijken wat er hier thuis van wordt gevonden. Misschien ga ik het nog wel zo waarderen dat we vaker pannenkoeken eten.

Vandaag ga ik nog wel even bellen met de Zorgverzekeraar. Ik ben begin dit jaar overgestapt vanwege de meerdere vergoedingen die ik kreeg en waar ik gebruik van maakte voor een minder bedrag. De service wordt op TV omschreven als zeer goed. Nou ik heb de factuur voor mijn bril al weer 1,5 maand, al bijna 2 maanden geleden (4 januari) ingediend maar nog geen cent van gezien, dat vind ik toch wel errug lang duren. Nu is het geen ramp voor mij omdat ik het geld niet direct mis omdat ik bij het spaarplan van Hans Anders meedoe. Ik betaal dan €7,-- per maand en kan ieder jaar een nieuwe bril uitzoeken. Die €84,-- is dus eigenlijk een soort van spaarpotje. Ik heb hier voor gekozen omdat ik eerder bij mijn opticien in een heel mooi pand (waar ik grootaandeelhouder van ben) elke keer € 400,-- tot € 500,-- mocht neerleggen voor een bril, dit vind ik eigenlijk te gortig, zeker omdat ik toch ook wel regelmatig een nieuwe bril wil hebben (want tja nodig hebben is weer zo'n groot gezegde). Bij Hans mag ik dus elk jaar een nieuwe bril uitzoeken, zo heb ik nu een aardige collecte brillen voor het geld waar ik normaal 1 bril voor had, maar darentegen de opticien werkt vast met veel plezier in zijn hele mooie, luxe met een glazen voorgevel pand. En dat is natuurlijk ook wel fijn :-)

Nou iedereen een fijne dag!

11 opmerkingen:

  1. Ik heb een briefje liggen waarop ik een artikel opschrijf als ik ergens de laatste van pak.
    Ga ik naar de winkel, dan pak ik mijn briefje mee en houd mij daar ook aan. ook vandaag gaan we shoppen; we hebben pootaardappelen en tuinzaad nodig. Verse worst is ook in de aanbieding voor de brabantse worstenbroodjes die ik wel eens bak en een bloemetje voor mijn pas geopereerde vriendin. Meer zul je in mijn tas niet gaan vinden Ik denk deze week zeker 25 euro van mijn weekbudget van 60 euro (2 personen) over te houden. Die gaan in de extra aflossing hypotheek enveloppe Cool!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Corry, dat is ook slim ja, ongeveer hetzelfde als ik nu doe alleen is het voor mij het belangrijkste eerst op te maken en dan kan ik overgaan op het systeem dat jij hanteert. Hoe maak jij de worstenbroodjes?
    En pootaardappelen? Om zelf te planten is dat toch? Wanneer moet je dat doen? en hoe werkt dat? (sorry hoor beetje mutsig misschien maar heb vorig jaar voor het eerst een moestuintje gemaakt (klein)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eerst de worstenbroodjes: met brooddeeg(uit een pak of eenvoudig met bloem,melk en gist)wat uiteraard gerezen is maak ik een zo plat mogelijk vierkant die snijd ik ongeveer op 12 cm bij 8 cm in vierkantjes. Dan rol je een een stukje verse worst in9ontveld) en laat ze op de bakplaat met daaroverheen een natte theedoek nogmaals een half uurtje rijzen. Daarna in de oven. Staat vast in een kookboek.

    over de pootaardappelen: we hebben ze net binnen. Voor de eerste nieuwe aardappels kopen wij dore's, 1 kg Je maakt bedden en daar stop je on de 30 cm een poter in Als je de teelt wil versnellen kun je er speciale folie over doen, dan gaat het sneller maar dat doen wij nooit. De pootaardappelen gaan nu in een doosje om uit te schieten en als het wat warmer wordt zetten wij ze buiten om af te harden. Meestal in april gaan ze de bedden in en in juni kun je oogsten.Om ziektes te voorkomen zijn wij op het moestuin compex cerplicht om te sproeien omdat je alle aardappels van andere mensen ook kunt besmetten als je dit niet doet. Thuis mag je dit natuurlijk zelf weten Succes minder centjesmama, ik blijf je volgen gr. Corry

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vraagje? waarom gebruik je de bloem niet als pannenkoekmeel? Zelf koop 'k nooit van dat soort mixspullen als pannenkoekmix of cakemix, veul te duur.

    En pootaardappels, hoef je niet echt te kopen, zo eind april/begin mei heb je vast wel eens een paar aardappelen over met van die sprietige stengels eraan... gewoon in de grond stoppen (met stengel en al)
    (en dan erbij blijven staan kijken hoe ze groeien (geintje))
    Hoef je die ouwe eerpels ook niet weg te gooien en met een beetje mazzel heb je drie keer zoveul jonge aardappelen,
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ kniepertje, gewoon meel voor pannenkoeken? wat moet daarbij dan? Zie je ik ben nog veel te kort aan het consuminderen, anders deed ik dat soort dingen allemaal al. Ik koop u altijd cakemix, pannenkoekenmix e.d. Ik zal het eens gaan uitzoeken, zo leer ik elke dag iets. En die aardappels dat ga ik eens proberen, altijd lekker eigen aardappels. Bedankt voor de tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op 400 gram meel doe je 2 of 3 eieren, een beetje zout en ongeveer een liter melk (eventueel met een deel water, goed mixen en daarna je pannenkoeken op de gewone manier bakken, zelf gebruik 'k olie om te bakken omdat in boter gebakken pannenkoeken zo ranzig vet worden als ze afkoelen.
    Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met die overgebleven aardappeltjes kan idd maar die je koopt zijn behandeld tegen ziektes meen ik. Wij doen meestal half om half.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je eerste keren zal je dan de smaak wel heel anders vinden als je dingen zonder mixen maakt. Dat kan even wennen zijn want in de mixen zitten natuurlijk nog veel meer dingen zoals kleur- geur en smaakstoffen. Als je puur gaat koken/bakken krijg je die in ieder geval niet meer binnen. Voor cake zeker wat vanille suiker toevoegen dat is lekker voor de smaak.
    De eerste keren dat je iets puurs maakt van basisingredienten moet je ook iets meer tijd nemen voor de voorbereidingen, het vergt vaak iets meer tijd en energie.
    Gelukkig zijn er al heel wat blog die over puur eten gaan.Kijk ook eens bij KokenmetKarin.n zij heeft ook boeken geschreven Zonder Pakjes en Zakjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. nou ik ga het eens proberen, laten we beginnen met minderen van de mixen en aardappeltjes ga ik ook proberen, niet geschoten is altijd mis! Bedankt dames voor de tips echt heel fijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Misschien dat je voor een halve week een 'week'menu kunt maken. Kijk altijd eerst je koelkast goed na en aan de hand daarvan een paar dagen plannen.

    Kijk anders ook eens bij Spaarcentje kookt. Zij heeft ook menu's zonder pakjes en zakjes.

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen