donderdag 8 maart 2012

consuminderen op verjaardagen

De komende weken hebben wij een zeer druk schema met verjaardagen en uitjes. Morgen gaat manlief naar het cabareth met een paar vrienden, dat doet hij al jaren en dan 4 keer per jaar, dat is voor hem een geweldig uitje. Hij houdt ontzettend veel van droge humor en veel verschillende cabaretiers, en ik ben dolblij dat hij dat met zijn vrienden kan doen en niet met mij! Ik heb een hekel aan enorm flauwe grappen en mensen uit het publiek voor aap zetten, dus mij niet gezien. Nee ik heb liever een concertje of zo.

Nu is het zo dat het concert der concerten (EPICA) voor mij 16 maart a.s. gehouden wordt, maar NEE ik heb geen kaartjes, waarom niet? Omdat mijn zwemshow de dag erna is en ik dan compleet brak ben en dat niet kan maken tegenover de meiden uit mijn team. En balen dat ik doe want het ergste is dat ik de shows zelf heb gepland :-S. Ach ja het komt vast wel een andere keer aan bod en dan ga ik zeker wel. Dat is het enige waarop ik niet consuminder, sorry iedereen....

Waar ik wel op ga consuminderen is verjaardagen en de kado's. Zaterdag is oma jarig, woensdag manlief, volgende week dochterlief haar nichtje, twee weken later haar andere nichtje, een paar vriendinnetjes en whoppa daar vliegt normaal een partij geld de deur uit, maar nu even niet meer. Ik heb voor de verjaardagen van Oma en Manlief spulletjes gehaald waarmee dochterlief zelf een leuk kado kan knutselen (samen met mij natuurlijk) en voor de volwassenen onder elkaar doen we geen kado's meer want wat moet je toch iedere keer geven, en elke keer geef je praktisch hetzelfde weer terug, dus daarmee stoppen we. Voor kinderverjaardagen is dat natuurlijk totaal geen optie maar ik heb in de maanden december en januari toen veel dingen in de sale waren vanalles gekocht en in een mand gelegd op de zolder. Zo hoef ik maar een kadotje te pakken uit de mand en hoef ik niet last minute een duur kado te gaan halen, wat dan stiekem toch altijd duurder uitvalt. Ik zorg ook elke keer dat ik als ik iets leuks zie aan de mand denk en het dan meeneem. Het kan ook gebruikt worden voor dochterlief als ze haar WC stickerkaart vol heeft of als er een kadogelegenheid is, er zitten namelijk ook kleine dingen in. Zo heb ik door het hele jaar heen wat kleine kosten en niet alles ineens.

Ook op de feestjes zelf ga ik wat consuminderen, voorheen was een feestje bij ons de hemel voor veelvraten. Er stonden minimaal 8 soorten salades, stokbrood, toastjes in 4 varianten, gevulde eieren, zalmrolletjes, wraps, kaasjes, worstjes, gevulde tomaatjes, warme hapjes, pizzatjes, mozarella met tomaat, amuzes, mini carpaccio's, 4 soorten taart, chips, nootjes, chocolade traktaties, snoepzakjes en voor iedereen natuurlijk avondeten. Nu is het zo dat ik de laatste keren elke keer met een berg blijf zitten. Dit is deels mijn eigen schuld omdat ik veel te veel maak omdat ik anders bang ben dat ik te weinig heb maar zoals het nu gaat eten wij nog 3 dagen van alles dat over is en blijf ik dus met het avondeten voor 10 personen zitten. Dit is afgelopen. Ik maak gewoon wat kaas, worst, komkommertjes en wat chips en nootjes. Voor later op de dag 2 salades met stokbrood en 2 soorten taart en that's it. Wil je mee-eten dat kan dan krijg je een broodje met soep en met een beetje geluk nog een knakworst of kroketje erop. Dat is gaan consuminderen. en ben je niet tevree dan helaas pindakaas.

Wij komen zelf ook op feestjes en bij sommige moet je blij zijn als er een nootje op tafel staat en je gebak krijgt, dat is dan alles. Nou ik doe het dus ook niet meer zo luxe. Gemiddeld was ik voor een feestje ongeveer € 130,-- kwijt aan boodschappen (zonder het drinken er nog maar bij). Dit ga ik terugdringen naar € 50,-- inclusief het (non alcoholische) drinken. Per jaar gaat dat toch wel veel geld opleveren. Dit geld leg ik apart en kunnen we een keer een weekendje van weg gaan of gebruiken voor een noodzakelijk leed zoals de koeling, vriezer, wasmachine oid die ter hemele gaat. Een prima besteding al zeg ik het zelf. Wat doen jullie met verjaardagen? En ben ik nu te vrekkig of normaal?

Ik heb deze week ook de hele kledingkast van dochterlief en mezelf uitgezocht. Resultaat 3 volle vuilniszakken met kleding die een tweede leven krijgen, en één vuilniszak die een tweede leven niet meer waard is. Ik heb echt teveel in mijn kast hangen en iets vinden is moeilijk want alles is zwart, donkerblauw, legergroen of grijs. Ik heb welgeteld 1 "gekleurd" kledingstuk en dat is een witte blouse. Hier ga ik langzaam maar zeker toch een beetje verandering in brengen. Er is nu een lijstje gemaakt met dingen die ik nog bij moet gaan halen een keer en dat ziet er als volgt uit:
3 gekleurde basis shirts
2 hippe en niet zwarte blazers
2 zwarte broeken (voor mijn werk)
1 niet zwarte broek
1 smal zwart riempje
3 gekleurde smalle riempjes
4 soorten accessoires in kleur.
Nou dat valt eigenlijk toch best mee zeker omdat een basisshirt niet duur hoeft te zijn en de riempjes en accessoires vaak in "goedkopere" winkels te vinden zijn. De action en de zeeman zal ik zeker bezoeken voor de laatste paar dingen. Armbanden zag ik laatst bij de Action liggen, zo'n rits met meerdere armbandjes, dik en dun door elkaar voor €1,19. Nou dat is nog eens te doen. De verwachting is dat ik deze dingen allemaal van het boodschappenbudget erbij doe en gewoon verspreid over de komende periode. Het is namelijk niet zo dat ik niks heb maar er moet wat aanvulling komen. De broeken zal ik voor kijken bij de Zeeman. Daar hebben ze een model dat mij zeer lekker zit, lang mooi blijft en toevallig ook niet duur is. Je ziet niet dat het van de Zeeman komt. Ik had er laatst een aan en kreeg allemaal complimentjes erover dus dat is een goed teken, en daarentegen al is het niet zo, als ik het lekker vind zitten, het staat niet als een malloot en ik vind het mooi trend of geen trend dan doe ik het aan. Ik lig namelijk totaal niet wakker van de mening van anderen. Je straalt als je jezelf goed voelt. De chinobroek is nu heel erg hip en veel meiden die ik ken doen mee aan de trend, ook als ze het zelf niet mooi vinden, nou mij hier niet gezien. Ik voel me met een ballon als ik zo'n ding aan heb, dan doe je dat toch niet omdat het de trend van het moment is???? Zijn jullie echte trendvolgers of gewoon wat je lekker vindt zitten?


Nou ik ga maar weer eens even iets doen want er ligt nog genoeg werk wat moet op de stapel. Maarrrrr..... ik heb een paar dagen vakantie!!!!!

3 opmerkingen:

 1. Met verjaardagen doe ik ook niet meer zo overdreven. Opzich hebben wij niet een hele grote familie en vriendengroep. We hebben wel veel kennissen, maar al die verjaardag kan ik niet afgaan. Dan is elk weekend vol en dat wil ik niet. Allemaal salades etc. veel ik veel te veel van het goede. Het is maar een verjaardag hoor je hoeft je niet vol te v.reten. Bij ons krijg je een goed stuk taart. En op de tafel staan chips, nootjes en ik maak vaak ook nog wel mini cupecakes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw die feestjes bij jou waren goed van eten en drinken zeg! Ik kan me wel voorstellen dat je daar wat op kunt bezuinigen. Maar het klinkt allemaal heerlijk.

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @samanta, ik ga het ook zo doen je hebt gewoon gelijk tis een verjaardag! @nicole het is ook allemaal heerlijk maar 3 dagen later niet meer en zonde want onze kliko eet alles zonder schaamte.....

  BeantwoordenVerwijderen